Villa Yazır Korkuteli Yazir Mahallesi Tarihi ve tanıtımı

Yazır Tarihi

Villa Yazir || Antalya Korkuteli Yazır'da günlük haftalık aylık kiralık villa.

Yazır Tarihi

 

Antalya/Korkuteli, Antalya'nın kuzey batısında yer alır ve Antalya'nın merkezine yaklaşık olarak 60 km uzaklığında olarak bilinen bir ilçedir. Doğusunda Antalya merkez, batısında Muğla'da yer alan Fethiye ve Burdur ilçeleri, güneyinde Elmalı ve Kumluca ilçeleri, kuzeyinde ise Bucak, Tefenni, ve Burdur ilçeleri yer almaktadır. Buranın yüz ölçümü 2471 km karedir. Deniz seviyesinden yüksekliği ise 1020 metre kadar olup az bir miktarı Akdeniz, çoğu karasal iklime sahip bir yerdir. Dört mevsim her yıl belirgin bir şekilde yaşanılır.

 

 Hava sıcaklığının ortalaması ise kış aylarında -5 derece, yaz aylarında 25 derece olmaktadır. Hal böyle olunca burası Antalya villa denildiğinde tercih edilebilen ve villa kiralama için uygun olan yerler arasındadır. Korkuteli ilçesinin yaklaşık 101.465 hektar kadarı tarım alanı, 5800 hektar kadarı mera ve çayır, 351 hektar kadarı su yüzeyi, 40.313 hektarı ise tarım dışından oluşmaktadır. Tarım alanı ise genellikle orman sahası içerisinde yer alır.

 

 Antalya'daki Korkuteli Tarihi Nasıldır ve Neler Yaşanmıştır?

 

 Eskiye bakıldığında Korkuteli tarihi denildiğinde buranın önceden ismi İsinda olarak bilinmektedir. Kaynaklarda bu şekilde yazmaktadır. Bu bahsi geçen İsidya şehrinin, Yazır mahallesinin de içerisinde olduğu bilinir. Roma döneminde ise bu ifade değiştirilip yerine İstanoz denilmiştir. 1915 tarihinde kadar bu şekilde anılmıştır.

 

 M.Ö. 189 yılında Roma birliği, Salihli, Denizli, Horzum, İsinda ve daha sonra Antalya'ya kadar gelmişlerdir. 647 ila 648 yılları arasında bu bölge Arap akınına maruz kalmıştır. 11. yüzyıl sonrasında Anadolu'da Türklerin varlığı daha fazla hissedilmeye başlanmıştır. 1118 yılında ise bir anlaşma yapılıp, Pisidya bölgesi Bizans'a verilmiştir. 1207 yılında ise Antalya fethi yaşanmıştır. Dündar Bey, 1308 ila 1319 tarihleri arasındaki sürede Antalya'yı fethetmiştir.

 

 Zaman geçtikçe Antalya'daki çoğu bölge Türkmen aşiretleri tarafından tercih edilmiştir. Ankara Savaşı'ndan sonra ise Şahruh komutasında olan ordu, Korkuteli'ye ulaşmış ve çevresi bir süre Timur'a bağlı olarak kalmıştır. 1402 ile 1415 tarihlerinde Korkuteli'nin Karaman egemenliğine girmesi büyük olasıdır. 1455 tarihinde Korkuteli'nde 4 mahalle olarak anılır. Şah Kulu denilen ayaklanmalarda da bu bölge hasar almıştır. Bu hasarlar Korkuteli tarihi denildiğinde akla gelen olaylar arasında yer alır.

 

 

 Korkuteli İlçesine Bağlı Olan Yazır Mahallesi Nasıl Bir Yerdir?

 

 Yazır Mahallesi, Korkuteli'ne bağlı olan ve Antalya il merkezine yaklaşık 50 km uzaklıkta bulunan mahalle olarak bilinir. Korkuteli ilçesine uzaklığı ise 10 km kadardır. Toplam nüfusu 1681 olarak bilinen bu yer, dört mevsimde mevsimlerin özelliklerini belirgin olarak yaşamaktadır. Bu sebepten dolayı villa kiralama açısından Antalya villa yerleri arasında yer almaktadır. Şehir merkezine de çok fazla uzaklığı bulunmayan bu mahallede, yerleşmenin ve nüfusun az olmasından dolayı Antalya villa arayanlar için uygunluk taşıdığı bilinir. Antalya'da villa kiralama gibi durumlar söz konusu olduğunda Yazır Mahallesi akla gelen ilk yerlerden biridir.

 

 Antalya/Korkuteli'nde Çalışma ve Yaşama Şartları Nasıldır?

 

 Antalya'da bulunan Korkuteli ilçesinde geçim meyvecilik ve makineli tarım sayesinde karşılanmaktadır. Bu geçimler 1960 yılından sonra rağbet görmeye başlamıştır. Yani Korkuteli tarihi bakıldığı zaman da tarım göz önüne çıkmaktadır. Bunlara bağlı olarak ilçenin merkezi ve bu ilçeye bağlı olan tüm mahalle ve köylerin modernleşmeye adım attığı görülür. Antalya'da yaz aylarında gelen turistler sayesinde de bu ilçede hareketlilik görülür. Burada yaşayan halkın büyük bir kısmı arıcılık, hayvancılık, meyvecilik ve orman işçiliği ile geçimini sağlar. Bu ilçede son zamanlarda yaygın olarak bilinen kültür mantarı da ilçe için ekonomide katkı sağlamıştır. Burada üretilen mantarın oranı ise tüm Türkiye'ye %70 kadardır.