Villa Yazır Korkuteli Tarihi ve Korkuteli hakkında detaylı bilgiler

Korkuteli Tarihi

Villa Yazir || Antalya Korkuteli Yazır'da günlük haftalık aylık kiralık villa.

Korkuteli Tarihi

 

Antalya Türkiye’nin en güzel şehirlerinden biridir. Türkiye’nin turizm açısından en önemli olan ve en kalabalık olan şehirlerindendir. Yaz aylarında Antalya villa kiralama hizmetiyle farklı tatil seçenekleri sunmaktadır. Oldukça güzel olan bu şehrin birbirinden güzel ilçeleri arasındaki en güzel ilçelerden biri Korkuteli ilçesidir. Villa kiralama hizmeti tüm ilçelerde sunulmaktadır.

 

 Korkuteli Konumu

 

 Korkuteli ilçesinin sağ tarafında Antalya merkez kalırken, solunda ise Fethiye bulunur. Deniz seviyesinden 1020 metre yükseklikte bulunan bir ilçedir. Torosların başlangıcı olarak sayılan Bey Dağları’nın Akdeniz’e bakmakta olan kısmının arkasındaki tepecik ve düzlüklere hakim bir arazide bulunmaktadır. Bey Dağları’nın muhteşem güzelliği ve Akdeniz’in masmavi rengi ile mükemmel bir manzara sunmaktadır. Villa kiralama ile bu manzaraya karşı, kişiye özel tatil yapılabilmektedir. Osmanlı şehzadesi olan Sultan Korkut burada eğitim gördüğü ve lala unvanını burada aldığı için ilçenin adı Korkuteli olmuştur.

 

 Korkuteli Nüfusu

 

 2000 senesinde yapılan Genel Nüfus Sayımının kesin sonuçlarına bakıldığında Korkuteli ilçesinin nüfusu 51.580 olarak belirlenmiştir. Toplam nüfusun 16.521’i Korkuteli ilçe merkezine yayılmıştır. Fakat Korkuteli ilçesi özellikle ilkbahar ayları, yaz ayları ve hatta sonbahar aylarında dahi nüfus artışına sahiptir. Oldukça güzel bir ilçe olan Korkuteli’nde villa kiralama gibi hizmetlerin yaygın olmasıyla sıklıkla göç almaktadır. Aynı zamanda Korkuteli merkezinde sürekli olarak yaşayan kimseler yaylalara ilkbahar ve yaz aylarında göç etmektedir. Bu sayede de ilçe merkezinde de yaz aylarında konaklamak için birçok uygun villa bulunuyor. Antalya villa kiralamak ve tatil yapmak için en uygun şehirlerden biridir.

 

 Korkuteli Tarihi: Pisidya Cumhuriyeti

 

 Evliya Çelebi Istanoz ile ilgili bilgiler verdiğinde İsinda isimli bir kasabadan bahsetmektedir. İsinda kasabası ise Pisidyalılar döneminde kurulmuştur. Korkuteli tarihi bu döneme kadar dayanmaktadır. Pisidya Cumhuriyeti, Eti İmparatorluğuna bağlıdır. Dış işlerinde Eti İmparatorluğuna bağlı olsa da iç işlerinde bağımsız haldedir. Bugünkü Korkuteli Pisidya Cumhuriyetine bağlı olan İsinda şehrinde yer almaktadır. Eti İmparatorluğuna ait olan bir takım eserler bulunmaktadır fakat tarih tam olarak aydınlatılamamıştır.

 

 Korkuteli Tarihi: Roma Devri

 

 Roma İmparatorluğu Doğu ve Batı olarak ikiye ayrılmıştır. Doğu Roma’nın bir diğer ismi Bizans’tır. Bölgenin Roma İmparatorluğuna girmesi Helenistik Dönemle başlamaktadır. Batı ve Doğu kültürünün kaynaştığı Istanoz yani Korkuteli ilçesinde Romalılardan eserler kalmıştır. Eski Roma Mabedi ve Keşiş Evi önemli eserlerdendir.

 

 Korkuteli Tarihi: Selçuklu Dönemi

 

 Korkuteli, Selçuklu hükümdarı olan Gıyaseddin Keyhüsrev döneminde Bizans’ın elinden alınmıştır. Gıyaseddin Keyhüsrev Alaşehir çevresinde yapılan savaşlar sırasında vefat etmiştir ve yerine oğlu olan 1. İzzettin Keykavus gelmiştir. Yaz aylarında Alaeddin Keykavus’un Korkuteli’ne ve kış aylarında Antalya’ya gittiği bilinmektedir. Bugün birçok kişinin Antalya villa kiralama hizmetinden yararlanması da tarihin bu dönemlerinden beri yapılmaktadır. Ölümünün ardından yerine Gıyaseddin Keyhüsrev gelmiştir. 1243 senesinde Moğollar ile yapılmış olan Kösedağ savaşının ardından zayıflayan devlet parçalanmaya yüz tutmuştur. Alaeddin Keykubat döneminde bütün Akdeniz Türk hakimiyeti altına alınmıştır. Korkuteli tarihi Selçuklu döneminde çok ilgi görmüştür. İlçedeki Alaeddin Mahallesi ismini Sultan Alaeddin Keykubat’tan almıştır.

 

 Korkuteli Selçuklu Dönemi Eserleri

 

 Korkuteli tarihi geniş bir geçmişe sahiptir. En son dönem olan Selçuklu döneminden günümüze kadar daha fazla eser kalmıştır. İlçeye tatil yapmak için gelen bütün yerli ve yabancı turistler mutlaka tüm tarihi kalıntıları görmektedirler. Tarihi yerler ve kalıntılar olarak en çok Selçuklu Dönemine ait eserler bulunmaktadır. Bunlar; Sultan Alaaddin Camii, Porsuyu kalıntıları, su tüneli, imarethane, hamamlar ve türbeler bulunmaktadır.

 

 Korkuteli Tarihi: Hamitoğulları ve Teke Beylikleri Dönemi

 

 Selçuklulardan sonra Korkuteli ilçesi Isparta ilinde hükumet kurmuş olan Hamitoğulları’nın hakimiyetine girmiştir. Hamitoğulları İlyas Bey’in vefat etmesinin ardından oğlu olan Yunus Bey, Antalya’da Teke Beyliğini kurmuştur.

 

 Korkuteli Tarihi: Osmanlı Dönemi

 

 1392 senesinde Antalya ve çevresi Yıldırım Beyazıt tarafından alınmıştır ve oğlu olan İsa Çelebiye verilmiştir. 1423 senesinde Yavuz Sultan Selim ve onun kardeşi olan Şehzade Korkut arası açılmıştır. O zamanlar Şehzade Korkut Antalya’nın sancakbeyidir. Şehzade Korkut o dönemde köylüler tarafından öldürüldüğü için İl meclisinin kararıyla ilçenin ismi Korkuteli olarak belirlenmiştir.